Τι είπε πρέσβης των ΗΠΑ για τις συλλήψεις των Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους

Οι  ΗΠΑ  παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη από τους Τούρκους των δύο  Ελλήνων στρατιωτικών  και είναι «μέσα» στις κινήσεις π...

A+ A-

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη από τους Τούρκους των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Πάιατ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.


Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.
Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ.
«Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρίας».
Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε:
«Μας ενδιαφέρει πραγματικά να δούμε επιτυχή έκβαση της διπλωματικής προσπάθειας αυτή τη στιγμή.
»Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ πως οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν πως είναι μια στιγμή ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος.
»Θα συντείνει η επίλυση στην διεύρυνση της κοινότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.
»Η προοπτική αυτών των χωρών είναι η ίδια. Ανησυχούμε για την επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια.
»Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιρροών σε θέματα ενέργειας, ορθόδοξης εκκλησίας, ενώ στο Μαυροβούνιο έγινε και η απόπειρα πραξικοπήματος.
»Υπάρχει ανησυχία και αποτελεί κίνητρο να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες για να συνεχιστεί η ένταξη τους στην Ευρώπη».

Δείτε επίσης

Πολιτική 4898111786588614050

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item