Ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ της Σαουδικής Αραβίας απείλησε με πόλεμο το Ιράν

Η  Σαουδική Αραβία  απείλησε το  Ιράν  ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αφού επέρριψε στην Τεχεράνη την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις βαλλισ...

A+ A-

Η Σαουδική Αραβία απείλησε το Ιράν ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αφού επέρριψε στην Τεχεράνη την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον της επικράτειάς της, καθώς η ένταση ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους στη Μέση Ανατολή δεν σταματά να ανεβαίνει.


Ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Mοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ προειδοποίησε ότι το Ριάντ μπορεί να πάει σε πόλεμο με το περιφερειακό του εχθρό, το Ιράν τα επόμενα 10-15 χρόνια, εάν η διεθνής κοινότητα δεν εφαρμόσει περισσότερες πιέσεις για κυρώσεις προς την Τεχεράνη.
Ο Μοχάμεντ μπιν-Σαλμάν βρίσκεται σε μια ιστορική επίσκεψη -η πρώτη εδώ και σχεδόν 75 χρόνια- στον κοντινότερο σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, τις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στο The Wall Street Journal, αυτή την εβδομάδα, ζήτησε περιορισμούς που θα «δημιούργησουν μεγαλύτερη πίεση» στην Τεχεράνη.
«Αν δεν πετύχουμε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε [επιβάλλοντας κυρώσεις στο Ιράν], πιθανότατα θα έχουμε πόλεμο με το Ιράν σε 10-15 χρόνια» , είπε ο Μοχάμεντ Σαλμάν, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε αληθινή δύναμη πίσω από τον γηράσκοντα πατέρα του, τον βασιλιά Σάλμαν.
Η Τεχεράνη και το Ριάντ έχουν συγκρουστεί σε διάφορα θέματα τα τελευταία χρόνια. Η συριακή κρίση – ειδικά το μέλλον της κυβέρνησης της Συρίας υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασάντ- παραμένει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Τραμπ, έθεσε μόνο λάδι στη φωτιά, στις ήδη τεταμένες σχέσεις. Το Ιράν βλέπει όλη την περιοδεία ως μια κυνική άσκηση για αυτοπροβολή μπροστά από την υποτιθέμενη ανάληψη του θρόνου από τον μπιν-Σαλμάν.

«Nέος Χίτλερ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν»

Πριν από το παράκτιο ταξίδι στις ΗΠΑ, ο 32χρονος Σαουδάραβας πρίγκιπας δήλωσε ότι η χώρα του θα εισέλθει στον αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών εάν το Ιράν αποκτήσει όπλο μαζικής καταστροφής. Αποκάλεσε επίσης τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν ως τον «νέο Χίτλερ».
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τον Σαλμάν ως «παραληρηματικό» και «αφελή», μετά από τους ισχυρισμούς του ότι το Ιράν φιλοξενεί ηγέτες της Αλ Κάιντα.

Δείτε επίσης

Κόσμος 6013056685258625853

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item