Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που τοποθετείται επικεφαλής της CIA

Την επιλογή της  Τζίνα Χάσπελ  ως επικεφαλής της  CIA , πρώτης γυναίκας σε αυτή τη θέση, ανακοίνωσε  ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ...

A+ A-

Την επιλογή της Τζίνα Χάσπελ ως επικεφαλής της CIA, πρώτης γυναίκας σε αυτή τη θέση, ανακοίνωσε  ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Τζίνα Χάσπελ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, επελέγη να αντικαταστήσει τον διευθυντή (Μάικ) Πομπέο και θα είναι η πρώτη διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ (Πομπέο) και η Τζίνα (Χάσπελ) έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.
Η ίδια Χάσπελ μέσω Twitter ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ ενώ δήλωσε ενθουσιασμένη με την προαγωγή της.
«Ύστερα από 30 χρόνια ως αξιωματούχος στη CIA, ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως αναπληρώτρια διευθύντρια δίπλα στον Μάικ Πομπέο τον περασμένο χρόνο», ανέφερε η Χάσπελ, σύμφωνα με την Washington Post. «Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ για την ευκαιρία», δήλωσε η Χάσπελ, και εξέφρασε την ελπίδα να φανεί αντάξια «της εμπιστοσύνης του σε εμένα, να με επιλέξει για τη θέση της επόμενης διευθύντριας της CIA».
Η Τζίνα Χάσπελ, γεννημένη το 1956, εισήλθε στην CIA το 1985 και από το 2017 ήταν υποδιοικήτρια της. Η προαγωγή της στην θέση αυτή, από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η ίδια είχε διατελέσει επικεφαλής σε μυστική φυλακή της CIA το 2002 στην Ταϋλάνδη.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε το 2017 από τον γερμανό Γενικό Εισαγγελέα την έκδοση εντάλματος σε βάρος της, καθώς, η μυστική φυλακή που διοικούσε η Χάσπελ στην Ταϋλάνδη, υπήρξε χώρος κράτησης και βασανιστηρίων για τους υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ-Κάιντα Αμπντ αλ-Ραχίμ και Αμνπού Ζουμπαντάγια, όπως ανέφερε και έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.
Συγκεκριμένα, για τον Ζουμπαντάγια, η έκθεση αναφέρει ότι υπέστη περισσότερες από 80 φορές εικονικό πνιγμό, στέρηση ύπνου, ότι κρατήθηκε σε ένα «μεγάλο κουτί», το κεφάλι του πολλές φορές χτυπήθηκε σε τοίχο και έχασε το αριστερό του μάτι, για να καταλήξουν οι πράκτορες της CIA στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σε θέση να τους παρέχει κάποια χρήσιμη πληροφορία.
Όπως ανέφερε στα απομνημονεύματά του ο τ. επικεφαλής του Κέντρου Αντι-τρομοκρατίας της CIA, Χοσέ Ροντρίγκεζ, η Χάσπελ διέταξε το 2005 την καταστροφή δεκάδων βιντεοκασετών με ανακρίσεις που τραβήχτηκαν στη μυστική φυλακή της Ταϋλάνδης.
Όταν το 2017 ανέλαβε καθήκοντα υποδιοικήτριας, ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχάους ανέφερε ενδεικτικά: «Ανησυχώ ιδιαίτερα για αναφορές σχετικά με το συγκεκριμένο άτομο, που εμπλέκεται σε μη εγκεκριμένη καταστροφή κασετών ανακρίσεων, οι οποίες κατέγραφαν τη χρήση βασανιστηρίων σε βάρος δύο κρατούμενους της CIA.
Όπως ανέφεραν οι συνάδελφοί μου γερουσιαστές Γουάιντεν και Χάινριχ, υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Χάσπελ δεν είναι κατάλληλη για την θέση της υποδιοικήτριας της CIA και ζητώ κι εγώ μαζί τους των αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών αυτών».

Δείτε επίσης

Κόσμος 4087515746930833258

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item