Ευρωβουλευτές ζητούν άσυλο από την Ελλάδα για την Ρωσίδα πληροφοριοδότη της δολοφονημένης δημοσιογράφου

Την  χορήγηση ασύλου  ζητούν στην  Ρωσίδα  πληροφοριοδότη της δολοφονημένης  Μαλτέζας δημοσιογράφο υ που παραδόθηκε στις Ελληνικές αρχές...

A+ A-

Την χορήγηση ασύλου ζητούν στην Ρωσίδα πληροφοριοδότη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου που παραδόθηκε στις Ελληνικές αρχές, ζητούν 36ευρωβουλευτές με δήλωσή τους.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να μην εκδοθεί στην Μάλτα η Μαρία Εφίμοβα, η οποία ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της «Pilatus Bank», και αποτελούσε πηγή για την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που αποκάλυψε τη σχέση του πρωθυπουργού Μουσκάτ με τα Panama Papers.
Η Εφίμοβα παραδόθηκε την Τρίτη (20.03.2018) στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, λέγοντας πως δέχεται απειλές για την ζωή της.

Η δήλωση των ευρωβουλευτών:

Η Μαρία Εφίμοβα είναι πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank και μάρτυρας σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η Pilatus Bank, ανεξαρτήτως της μαρτυρίας της Εφίμοβα , κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες πολύ ισχυρών ανθρώπων στην Μάλτα και στο Αζερμπαϊτζάν. H σύλληψη του προέδρου της Pilatus Bank, Ali Sadr Hasheminejad, στις ΗΠΑ αποτελεί επιπλέον απόδειξη της σύνδεσης με εγκληματικές δραστηριότητες
Η εμπλοκή της Pilatus Bank με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα στην κυβέρνηση της Μάλτας και ιδίως με Keith Schembri, τον προσωπάρχη του Μαλτέζου πρωθυπουργού, είναι αποδεδειγμένη από αναφορές που διέρρευσαν από την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς στην Μάλτα.
Η βίαιη εκστρατεία δυσφήμισης της Εφίμοβα από την κυβέρνηση της Μάλτας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι ήταν η πηγή της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Μετά την δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα δήλωσε ότι έφυγε από την Μάλτα φοβούμενη για την ζωή της και για την ασφάλεια της οικογένειά της. Καθώς οι φόβοι και οι πιέσεις από τα εντάλματα σύλληψης αυξήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας παραδόθηκε στις Ελληνικές αρχές.
Οι γιοι της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια δήλωσαν: «Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί απέτυχαν να προστατέψουν την μητέρα μας. Τώρα πρέπει να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος που θα έπρεπε να είχαν δείξει για εκείνη. Η Μαρία Εφίμοβα δεν είναι ευρωπαία πολίτης, όμως αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους. Πρέπει να προστατευθεί, όπως έπρεπε να είχε και η μητέρα μας».
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένης και της σαθρότητας των κατηγοριών εναντίον της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος Μαρία Εφίμοβα , καλούμε τις Ελληνικές Αρχές όπως:
Διασφαλίσουν ότι η Εφίμοβα δεν θα εκδοθεί στην Μάλτα
Προσφέρουν άσυλο στην Εφίμοβα και στην οικογένειά της
Προσφέρουν προστασία και διασφαλίσουν την ασφάλειά της
Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές:
AUSTREVICIUS Petras, ALDE/ADLE
BAYET Hugues, SnD
BILDT CORAZZA Anna Maria, SnD
CASA David, EPP
CHILDERS Nessa, SnD
CICU Salvatore, EPP
DE LANGE Esther, EPP
DURAND Pascal, the GREENS/EFA
ENGEL Frank, EPP
FJELLNER Christofer, EPP
GASBARRA Enrico, SnD
GIEGOLD Sven, the GREENS/EFA
GOMEZ Anna, SnD
HADJIGEORGIOU Takis, GUE/NGL
HÖKMARK Gunnar, EPP
IN’T VELD Sophie, ALDE/ADLE
JOLY Eva, the GREENS/EFA
KÖSTER Dietmar, SnD
KOULOGLOU Stelios, GUE/NGL
KYLLONEN Merja, GUE/NGL
LANGEN Werner, EPP
LE HYARIC Patrick, GUE/NGL
MACOVEI Monica, ECR
MARTIN Edouard, SnD
METSOLA Roberta, EPP
PAGAZAURTUNDÚA Maite, ALDE/ADLE
ROSATI Dariusz, EPP
SCHIRDEWAN Martin, GUE/NGL
SCHULZE Sven, EPP
TOMC Romana, EPP
URBAN CRESPO Miguel, GUE/NGL
VALLI Marco, EFDD
VANDENKENDELAERE Tom, EPP
VIEU Marrie-Pierre, GUE/NGL
ZAMMIT DIMECH Francis, EPP
ZIMMER Gabriel, GUE/NGL».

Δείτε επίσης

Πολιτική 5026681211347387382

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item