Σαφές μήνυμα Τσίπρα σε Άγκυρα: Οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν και όρια

Είχα την ευκαιρία μέσα στη Σύνοδο να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Τόνισα ότι ως ΕΕ...

A+ A-

Είχα την ευκαιρία μέσα στη Σύνοδο να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Τόνισα ότι ως ΕΕ έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Έφτασε η ώρα να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα. Οι Ελληνοτουρικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με αυτό τον τρόπο. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Αυτή πρέπει να είναι «κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική».
Αναφορικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά μια λύση erga omnes για ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει Συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ».
Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στην ατζέντα της συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, αυτό που αφορά στη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνο για τον σχεδιασμό για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020,
Ανέφερε ότι αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με το τι Ευρώπη θέλουμε, πόσο κοινωνική Ευρώπη θέλουμε.
Η συζήτηση για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αφορά την ισχύ της ίδιας της ΕΕ και κυρίως το κοινωνικό βάθος της, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Ξεκαθάρισε, όπως είπε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ΕΕ, κοινωνική συνοχή στην ΕΕ με ένα προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται. Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και κοινωνική συνοχή, τόνισε.
Με την παρέμβασή του, είπε, ήθελε να επισημάνει ότι όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τοπ ύψος των δαπανών αλλά και των εσόδων. Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η λύση, τόνισε, είναι η ανέρευση περισσότερο φόρων μέσω της φορολόγησης του πλούτου και όχι των φορολογούμενων.

Δείτε επίσης

Πολιτική 1606580532797445767

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item