Εξαλλη η Αγκυρα για την μη έκδοση του Κούρδου: «Τα ελληνικά δικαστήρια προστατεύουν τρομοκράτες»

Με μια ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στην ελληνική Δικαιοσύνη, εξ αφορμής της μη έκδοσ...

A+ A-

Με μια ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στην ελληνική Δικαιοσύνη, εξ αφορμής της μη έκδοσης του Κούρδου ακροαριστερού.
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του φερόμενου ως μέλους της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C. «Αλλο ένα παράδειγμα της στάσης των ελληνικών δικαστηρίων να προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Προσθέτει μάλιστα ότι προδοκά από την ελληνική Δικαιοσύνη να εκδίδει αποφάσεις «πέραν πολιτικών πιέσεων και σύμφωνες με το Δίκαιο»
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:
«Η απόρριψη εκ μέρους του Εφετείου Αθηνών του αιτήματός μας για έκδοση του μέλους του DHKP-C, Μεχμέτ Ντογκάν, ο οποίος συνελήφθη σε επιχείρηση στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 2017, μας προκαλεί μεγάλη απογοήτευση.
Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της στάσης των ελληνικών δικαστηρίων να προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν είναι καθόλα συμβατή με τη διεθνή ευθύνη που έχει και η Ελλάδα στο θέμα της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, ούτε επίσης συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Προσδοκούμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να εκδίδει αποφάσεις πέραν πολιτικών πιέσεων και σύμφωνες με το δίκαιο».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, το Συμβούλιο Εφετών αρνήθηκε την έκδοση του Τούρκου κουρδικής καταγωγής Μεχμέτ Ντογκάν
Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, οι εφέτες δικαστές έκριναν ότι το τουρκικό αίτημα δεν πρέπει να ικανοποιηθεί αφού ήδη έχει αναγνωριστεί στο πρόσωπο του από ευρωπαϊκή χώρα και δη τη Γαλλία, η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.
«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπο του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η  συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία οτι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως  έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».
Ο Ντογκάν συνελήφθη μαζί με άλλους 8 ομοεθνείς του στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ένταξης σε τορομοκρατικη οργάνωση, με τους ίδιους να αρνούνται την κατηγορία.
Την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον του συμβουλίου εφετών θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους. 

Δείτε επίσης

Πολιτική 5865886228666379319

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item