Τουρκία: Μη ειρηνική η στάση Κοτζιά. Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Μη ειρηνική στάση χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και αναφέρ...

A+ A-

Μη ειρηνική στάση χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και αναφέρει ότι τις αντιμετωπίζει με ανησυχία και λύπη.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μόλις πριν μερικές ημέρες οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και είχε τονιστεί η ανησυχία της Τουρκίας για την ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, καθώς και η προσδοκία της Τουρκίας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την Ελλάδα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Προστίθεται ότι παρά τη διαφορά απόψεων τελικά η συνομιλία έγινε σε θετικό κλίμα και επισημάνθηκε η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων δια του διαλόγου και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε αυτό το πλαίσιο τονίζουν για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. “Αλλά, δυστυχώς φαίνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση ανεύθυνη, μη ειρηνική και που ξεπερνάει τα όρια”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι καλεί τον Έλληνα Υπουργό "να συνετιστεί και να κινείται με βάση τι επιθυμίες των δύο Πρωθυπουργών".

Σκληρή απάντηση στην Τουρκία από το υπουργείο Εξωτερικών

Σκληρή απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ στις προκλητικές τοποθετήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατά του Νίκου Κοτζιά έδωσε το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παραβιάζει διαρκώς τις «κόκκινες γραμμές»-παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο συστηματικά.

Μετά το προκλητικό περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συνέχισε την προκλητική του συμπεριφορά, έχοντας απολέσει κάθε αίσθηση μέτρου, καθώς εγκαλεί τον τον Νίκο Κοτζιά για «μη ειρηνική» συμπεριφορά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση (σ.σ σχετικά με τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό) και κάνει λόγο για μια στάση ανεύθυνη και τον καλεί να εναρμονιστεί.

‘Αμεση ήταν η απάντητησ από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Γεννηματά, που δήλωσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ νωρίτερα:

«Ανησυχούμε και εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τις παρατηρήσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει σε μια «μη ειρηνική συμπεριφορά» εναντίον της χώρας μας, όπως αναφέρθηκε σε κάποια μέσα ενημέρωσης χθες (16 Φεβρουαρίου) . Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία μόνο πριν από λίγες ημέρες. Όπως προκύπτει σαφώς από το δελτίο Τύπου του Γραφείου του πρωθυπουργού μας σχετικά με το τηλεφώνημα, τονίζεται ότι μας ανησυχούσε η πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο με τη γειτονική Ελλάδα και ότι αναμέναμε από την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προς αποκλιμάκωση της έντασης. Έτσι επισημάνθηκε περαιτέρω η ανάγκη επικέντρωσης στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και της εδραίωσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διεξήχθη σε θετικό κλίμα παρά τις διαφορετικές απόψεις. Από την άποψη αυτή, επαναλαμβάνουμε ότι η χώρα μας προτιμά να μειωθούν οι εντάσεις Αιγαίο. Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υιοθετεί μια μη ειρηνική και θλιβερή στάση, ασυμβίβαστη με την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση. Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να ενεργήσει με την κοινή λογική σύμφωνα με τις κοινές προσδοκίες που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών».

Δείτε επίσης

Πολιτική 7907563108155054653

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item