Τα ξαδέλφια από τη Θεσσαλονίκη που φτιάχνουν καλαίσθητα χρηστικά αντικείμενα από ξύλο

Μπορεί από πολλά να πάσχει η Ελλάδα, αυτά τα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης, ένα πράγμα όμως δεν λείπει: οι ιδέες. Κι αν βρουν εύφορο έ...

A+ A-

Μπορεί από πολλά να πάσχει η Ελλάδα, αυτά τα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης, ένα πράγμα όμως δεν λείπει: οι ιδέες. Κι αν βρουν εύφορο έδαφος για να καλλιεργηθούν, αν έχουν από πίσω τους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, με διάθεση να ασχοληθούν πραγματικά, να επενδύσουν χρόνο και κόπο, τότε είναι πολύ πιθανό αυτές οι ιδέες πράγματι να ανθίσουν.

Η επιτυχία προφανώς δεν έρχεται εύκολα, ούτε είναι εξασφαλισμένη. Αλλά η έμπνευση, η προσπάθεια, η δουλειά, είναι πιθανό να επιβραβευτούν. Η καλαισθησία να αναγνωριστεί. Και ένα αντικείμενο φτιαγμένο στο χέρι να βρεθεί να κοσμεί και να αναβαθμίζει ακόμα και την πιο απλή στιγμή της καθημερινότητάς μας.

Μια τέτοια ιστορία είναι αυτή της εταιρείας Tzoumani Bros Handcrafted. Τέσσερα ξαδέλφια, οι οικογένειες των οποίων δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στον χώρο της επιπλοποιίας, αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πρώτη ύλη τους... αλλιώς. Αξιοποιούν κομμάτια ξύλου, που αφθονούν στην οικογενειακή επιχείρηση, για να φτιάξουν όμως, όχι έπιπλα, αλλά χρηστικά καθημερινά αντικείμενα.

Ασχολούνται με το design αλλά και την ανάδειξη του ούτως ή άλλως «γενναιόδωρου» υλικού τους. Και το ξύλο παίρνει στα χέρια τους -κυριολεκτικά-  διάφορες μορφές: Από ξύλα κοπής για την κουζίνα μέχρι ευφάνταστα ηχεία, φτιαγμένα εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά από ξύλο.

Ο καθένας τους «φέρνει» στην ομάδα τις γνώσεις του αλλά και την προσωπικότητά του, τα χαρακτηριστικά του, που παίζουν τον δικό τους ρόλο όχι μόνο στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στη διατήρηση της συνοχής της ομάδας και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας της.

Με τη σειρά της η ομάδα παίρνει το ξύλο, «συνήθως καστανιά, δρυς ή καρυδιά, λόγω της καλαισθησίας που χαρίζουν οι ρόζοι και τα νερά τους», όπως λένε στο newsbeast.gr - αν και κατά καιρούς πέφτουν στα χέρια τους και πιο σπάνια είδη, όπως μεράντι και ιρόκο. Και κάπως έτσι, όμορφα και διακριτικά ξύλινα εξ ολοκλήρου χειροποίητα αντικείμενα, με λιτό και λειτουργικό σχεδιασμό που αναδεικνύει το ποιοτικό υλικό τους, καταλήγουν στο σπίτι μας με τη σφραγίδα Tzoumani Bros Handcrafted.

- Πρώτα οι συστάσεις. Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την εταιρεία Tzoumani Bros Handcrafted;

tzoumani14
Την Tzoumani Bros Handcrafted αποτελούν τέσσερα νεαρά παιδιά από τη Θεσσαλονίκη. Η Εβελίνα, ο Απόστολος, ο Τόλης και η Λία. H σχέση μεταξύ μας είναι συγγενική, είμαστε ξαδέλφια και, ανά δύο, αδέλφια. Η Εβελίνα, έχοντας γνωστικό υπόβαθρο στο interior design, δίνει την καλλιτεχνική πινελιά. Η Λία, όντας petroleum engineer, αγαπάει την οργάνωση και τις φρέσκες και πρακτικές ιδέες. Ο Απόστολος είναι τελειόφοιτος της Γυμναστικής ακαδημίας και αθλητής υπεραποστάσεων γνωρίζει πολύ καλά την άρτια κατανομή χρόνου, δύναμης και υπομονής, αρετές τις οποίες θεωρεί καταλυτικές και στην κατεργασία του ξύλου. Ο μικρότερος της παρέας, ο Τόλης, είναι σπουδαστής της Οικονομικής σχολής και γνωρίζει τόσο από αριθμούς όσο και από την κατεργασία του ξύλου.
tzoumani4
- Η οικογένειά σας έχει παράδοση στον χώρο. Πώς και πότε ξεκίνησε η δική σας ενασχόληση με το ξύλο;

Μεγαλώσαμε μέσα στο ξύλο κι έτσι θελήσαμε, με τη σειρά μας, να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στο αντικείμενο, με μια ελαφρώς διαφοροποιημένη όμως πλευρά του. Η ενασχόληση μας ξεκίνησε το 2016 με στόχο να χρησιμοποιήσουμε το 100% της πρώτης ύλης, δηλαδή του ξύλου, με απώτερο σκοπό την πλήρη αξιοποίησή του.

- Τι αντικείμενα παράγει η Tzoumani Bros Handcrafted;

Η ομάδας μας λοιπόν, παράγει αντικείμενα οικιακής χρήσης, όπως τα ξύλα κοπής, αλλά και αντικείμενα προσωπικής  χρήσης, όπως οι βάσεις για βιβλία για τα tablet, οι κλειδοθήκες, το φυσικό ηχείο, τα σκουλαρίκια.

tzoumani8
- Μιλήστε μας για τη διαδικασία της παραγωγής. Ποιος αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, ποιος την κατασκευή των προϊόντων σας; Το «handcrafted» σημαίνει πως όλη η διαδικασία γίνεται στο χέρι;

Ονομάσαμε την εταιρεία handcrafted διότι όλη η διαδικασία γίνεται, όπως είπατε και εσείς πολύ σωστά, στο χέρι. Γιατί για εμάς είναι υψίστης σημασίας τα προϊόντα που παράγουμε να είναι ποιοτικά και αυτό είναι κάτι που μας μάθανε οι πατεράδες μας. Καθένας μας έχει αναλάβει από ένα πόστο να φέρει εις πέρας διαφορετικές πτυχές της δουλειάς, αλλά έχουμε ανοιχτή πάντα την επικοινωνιακή δίοδο μεταξύ μας. Ο σχεδιασμός και η προώθηση είναι τα πόστα που έχουν αναλάβει οι κοπέλες της ομάδας, διότι το κατασκευαστικό κομμάτι το κατέχουν εμφανώς περισσότερο τα αγόρια, που έχουν μεγαλύτερη πείρα πάνω σ’ αυτό.

tzoumani7
- Και περίπου πόσος χρόνος χρειάζεται για ένα χειροποίητο προϊόν;

Εξαρτάται από τον κωδικό που πρέπει να παραχθεί, το ξύλο που θα χρησιμοποιηθεί και το μέγεθος του εκάστοτε αντικειμένου. Ένας ενδεικτικός μέσος όρος είναι  1-3 ώρες.

- Τι είδη ξύλου χρησιμοποιείτε;

Χρησιμοποιούμε κατά κόρον καστανιά, δρυς ή καρυδιά, λόγω της καλαισθησίας που χαρίζουν οι ρόζοι και τα νερά τους. Κατά καιρούς βέβαια πέφτουν στα χέρια μας και πιο σπάνια είδη, όπως μεράντι και ιρόκο.

tzoumani11
- Ομολογώ ότι μου τράβηξαν την προσοχή τα ξύλα κοπής, αλλά μου έκαναν μεγάλη εντύπωση το ξύλινο ηχείο και τα σκουλαρίκια. Αυτά πώς προέκυψαν;

Ο «μηχανισμός» αυτού του ηχείου είναι επιρροή από διάφορα φυσικά ηχεία, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το συγκεκριμένο σχέδιο προέκυψε επειδή θέλαμε να δώσουμε ένα κλασικό vintage ύφος στο σχέδιο μας, και είναι εμπνευσμένο από τις παλιές κασέτες.

tzoumani5
Όσον αφορά τα σκουλαρίκια, ψάχναμε έναν τρόπο να εκμεταλλευτούμε τα «ρετάλια», τα ξύλα που περίσσευαν δηλαδή, και εκείνη την περίοδο σκεφτόμασταν να κατασκευάσουμε κάποιο αξεσουάρ και έτσι καταλήξαμε στα σκουλαρίκια. Γενικά είναι στη φιλοσοφία μας να εκμεταλλευόμαστε ξύλα που περισσεύουν και να τους δίνουμε μορφή και ζωή.
tzoumani6
- Βλέπουμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως τα ξύλα κοπής, οι κλειδοθήκες, οι βάσεις για τα τάμπλετ, οι σαπουνοθήκες. Ξεχωρίζουν όμως για την καλαισθησία και την ποιοτική κατασκευή. Είναι αυτή η «συνταγή» για να ξεχωρίσει ακόμα κι ένα απλό, καθημερινό αντικείμενο;

Ο βασικός μας στόχος σαν ομάδα είναι τα προϊόντα να είναι 100% χειροποίητα, ποιοτικά και καλαίσθητα. Με γνώμονα αυτά πορευόμαστε για να είμαστε πρώτα εμείς ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και έπειτα και οι πελάτες μας. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό τα απλά καθημερινά αντικείμενα να είναι καλής ποιότητας διότι χρησιμοποιούνται πολύ και στοχεύουμε σε αυτό.

tzoumani9
- Να μιλήσουμε και για την πρώτη ύλη σας, το ξύλο. Τι προσφέρει, ως υλικό, στις δημιουργίες σας και ποια χαρακτηριστικά του συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα;

Το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μας εκπλήσσει το εύρος των δυνατοτήτων που μας προσφέρει να το επεξεργαστούμε, να συνεργαστούμε μ’ αυτό, αν θέλεις, γιατί το ξύλο σε καθοδηγεί, με τα νερά του, με τα μάτια του, με το είδος του. Εμείς βασιζόμαστε σ’ αυτό και το αφήνουμε να μας καθοδηγήσει, κι έτσι προκύπτει το αποτέλεσμα που σας παρουσιάζουμε. Φυσικά φροντίζουμε να το περιποιούμαστε με τα κατάλληλα οικολογικά λάδια, για να αποτρέψουμε τυχόν προβλήματα υγείας. Σ’ αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι έχουμε να κάνουμε με τροφή.

tzoumani13
- Είστε μια ελληνική εταιρεία, νέων ανθρώπων, που δραστηριοποιείται σε μια εποχή πολύ δύσκολη, σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης στην Ελλάδα. Ποιο ρόλο παίζει αυτό το περιβάλλον στις επιχειρηματικές σας κινήσεις;

Σε μια Ελλάδα που μια επιχειρηματική κίνηση είναι πολύ δύσκολη έως και ακατόρθωτη, διότι το οικονομικό υπόβαθρο της χώρας δεν βοηθάει, προσπαθούμε να μη χάνουμε την αισιοδοξία μας και συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε!

tzoumani12
- Δραστηριοποιήστε και στο εξωτερικό;

Μέχρι στιγμής όχι, όμως αυτό είναι ένα σενάριο που δεν αποκλείουμε και θα θέλαμε στο άμεσο μέλλον να κάνουμε κάποιες κινήσεις και προς άλλες χώρες.

tzoumani1
- Πώς θα θέλατε να δείτε την εταιρεία σας να εξελίσσεται; Τι στόχους βάζετε για το μέλλον;

Είμαστε μια ομάδα που ο καθένας μας έχει ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο όμως έχουμε κάτι κοινό, την αγάπη μας για το ξύλο και τα χειροποίητα αντικείμενα. Οι στόχοι μας είναι να συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε προϊόντα καλαίσθητα, αλλά κυρίως επενδύουμε στο να κατασκευάζουμε πρακτικά προϊόντα, που θα κάνουν λίγο πιο εύκολη τη καθημερινότητα.

tzoumani15
- Πού μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

Στη σελίδα μας Tzoumani Bros Handcrafted στο Facebook και τo Instagram αλλά και μέσω απευθείας επικοινωνίας μας ενδεχομένως, διότι προσφέρουμε τη δυνατότητα custom design.

Πηγή: newsbeast

Δείτε επίσης

Διάφορα 7294686545940004676

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item