Η Ισπανία βάζει μπλόκο στην ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου

Μία εβδομάδα πριν από την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της στρατηγικής για την διεύρυνση των  δυτικών Βαλκανίων , που θα συζητηθ...

A+ A-

Μία εβδομάδα πριν από την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της στρατηγικής για την διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων, που θα συζητηθεί στις 6 Φεβρουαρίου, η Ισπανία δεν δέχεται να συμπεριληφθεί και το Κόσοβο στη διαδικασία, αποκαλύπτει η εφημερίδα «KOHA» της Πρίστινας.


Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Ισπανία με «non paper» αντιτίθεται σθεναρά όχι μόνο στην προοπτική ένταξης του Κοσόβου στην ΕΕ, αλλά και στην διαδικασία διεύρυνσης επισημαίνοντας ότι, όπως γίνεται σήμερα, δίδεται η εντύπωση ότι το Κόσοβο είναι κράτος».
Η εφημερίδα, αφού διευκρινίζει ότι έχει στην κατοχή της αντίγραφο της ισπανικής επιστολής, επισημαίνει ότι οι αντιρρήσεις της Ισπανίας για την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου φτάνουν σε τέτοιο σημείο που ζητάει να μην χρησιμοποιείται, στο προσχέδιο της Επιτροπής για την Διεύρυνση, το ακρωνύμιο «WB6» (Western Balkan 6) που υποδηλώνει τις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων τις οποίες αφορά η διεύρυνση.
«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για έξι χώρες την στιγμή που το Κόσοβο δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης» αναφέρεται στον ‘non paper’ της Ισπανίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακρωνύμιο «WB6» επινοήθηκε για να μην αναφέρονται τα ονόματα των χωρών, με δεδομένο ότι κάποιες χώρες της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.
Η «KOHA» αποκαλύπτει επίσης, επικαλούμενη αξιόπιστες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ότι η Ισπανία φέρει αντιρρήσεις και για την συμμετοχή του Κοσόβου στην σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη στη Σόφια.
Η Ισπανία δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, φοβούμενη αποσχιστικές τάσεις σε δικές της αυτόνομες επαρχίες, όπως η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, στην οποία τους τελευταίους μήνες έχει εκδηλωθεί αποσχιστικό ρεύμα.
Το Κόσοβο είναι αυτόνομη δημοκρατία εντός Σερβίας, η οποία όμως ντε φάκτο από το 1999 και ντε γιούρε από το 2008 έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου, αυτοανακηρυσσόμενη σε ανεξάρτητο κράτος.
Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Κοσόβου είναι εθνικά Αλβανοί, ενώ υπάρχει και μια σημαντική μειονότητα Σέρβων, ειδικά στο βόρειο τμήμα του.

Δείτε επίσης

Πολιτική 4833094896132292271

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item