Μεγάλο φάουλ από τον Νίμιτς: Αναγνώρισε «μακεδονικό έθνος» – Πήρε θέση στη διαπραγμάτευση

Σε μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό «ατόπημα» προχώρησε ο 78χρονος ειδικός διαμεσολαβητής του  ΟΗΕ  για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ...

A+ A-

Σε μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό «ατόπημα» προχώρησε ο 78χρονος ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (και μέλος του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος), Μάθιου Νίμιτς, μεσούσης μάλιστα της διαπραγμάτευσης για το «Σκοπιανό», που ξεκίνησε εκ νέου, προ ολίγων ημερών, στη Νέα Υόρκη!
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις για την ονομασία διασφαλίζουν κι ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.
Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο Μάθιου Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Ειδικότερα, όπως ο ίδιος σημείωσε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ, είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά προϋπήρχε.
«Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
»Συνεπώς, η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν, αλλά την ενισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεών του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις-θέσεις των δύο πλευρών.
Παράλληλα, με τη φράση «πτυχές της πρότασής μου έχουν ήδη διαρρεύσει», επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται στην πρότασή του.

Δείτε επίσης

Πολιτική 5476832109755774382

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item