Ποιοι δικαιούνται προσωρινή σύνταξη: Η μεγάλη παγίδα, τα νέα ποσά

«Κλείδωσε» το καθεστώς των νέων «ηλεκτρονικών» προσωρινών συντάξεων. Σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης ο ΕΦΚΑ εξέδωσε χθε...

A+ A-

«Κλείδωσε» το καθεστώς των νέων «ηλεκτρονικών» προσωρινών συντάξεων. Σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης ο ΕΦΚΑ εξέδωσε χθες εγκύκλιο η οποία προβλέπει πως όσοι υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να λάβουν σε ένα δίμηνο, ως προσωρινή παροχή, το 80% της εκτιμηθείσας οριστικής τους σύνταξης.
Η εγκύκλιος ανοίγει επίσης «παράθυρο» ώστε να λάβουν προσωρινή σύνταξη χηρείας με το ελάχιστο πλαφόν των 360 ευρώ και οι χήρες που λαμβάνουν ήδη προσωρινή με το νόμο Κατρούγκαλου αρκεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέα αίτηση.
Ακόμη ορίζει πως θα δίδεται προσωρινή σύνταξη σε περιπτώσεις που εμπλέκονται πλασματικοί χρόνοι αρκεί να εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης – ανεξάρτητα από το αν η εξαγορά γίνεται τμηματικά με παρακράτηση από τη σύνταξη.
Αναλυτικά η εγκύκλιος αφορά όσους έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά.
Συνεπώς διαμορφώνονται δύο ταχύτητες ασφαλισμένων:
Όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 80% της εκτιμηθείσας οριστικής τους μέσα σε δύο μήνες.
Όσοι υποβάλλουν έντυπη αίτηση παίρνουν ως προσωρινή το 50% των αποδοχών των τελευταίων 12 μηνών ασφάλισης με κατώτατο πλαφόν τα 384 ευρώ και ανώτατο τα 768 ευρώ.
Εκτός από την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης σε όλα τα πεδία που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό της σύνταξης, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι υποβάλλουν εντύπως στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ ειδική υπεύθυνη δήλωση ως προς την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών που δηλώνουν στην ηλεκτρονική αίτηση καθώς και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης.
Οι ασφαλισμένοι με διαδοχικό χρόνο οφείλουν να δηλώσουν τα Ταμεία στα οποία ασφαλίστηκαν διαδοχικά, τον χρόνο και τις αποδοχές.
Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να καταθέσουν υπηρεσιακό σημείωμα του αρμόδιου τμήματος εισφορών σχετικά με τυχόν οφειλόμενες εισφορές.
Η προθεσμία για την απόδοση της προσωρινής σύνταξης είναι δύο μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των έντυπων δικαιολογητικών ακόμη και αν πρόκειται για περίπτωση διαδοχικής ή την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών.
Η μεγάλη παγίδα
Ό,τι δηλώσει κανείς ηλεκτρονικά, θα περάσει, φυσικά, από τον τελικό έλεγχο του ΕΦΚΑ. Αν μετά από μήνες, όταν θα γίνει ο έλεγχος, αποδειχθεί ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά είναι λάθος, τότε θα αρχίσουν τα… όργανα!
Αν αποδειχτεί ότι κάποιος έχει δηλώσει μεγαλύτερο μισθό ή περισσότερα ένσημα που… δεν υπάρχουν, τότε θα τους ζητηθούν λεφτά πίσω. Και δεν αποκλείεται το ποσό που θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν να είναι όλο το ποσό των μηνιαίων προσωρινών συντάξεων που πήραν με τη δική τους δήλωση.
Επίσης, δεν αποκλείεται να μείνουν και χωρίς οριστική σύνταξη, αν ο ΕΦΚΑ κρίνει ότι τελικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν έχουν για παράδειγμα 35ετία, 40ετία ή 15ετία, επειδή λείπει έστω και ένα ένσημο.
Το ότι υποχρεούνται να επιστρέψουν ό,τι πήραν σε περίπτωση… λάθος, θα αναφέρεται ρητώς στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλουν και θα υπογράψουν μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.
Τα νέα ποσά
Η διάταξη για χορήγηση προσωρινής σύνταξης μπήκε για να διευκολύνει μια μερίδα ασφαλισμένων (π.χ. Δημόσιο, υπαλλήλους ΙΚΑ και άλλων ΝΠΔΔ), οι οποίοι λόγω σταθερών αποδοχών για πολλά χρόνια μπορούν να υπολογίσουν «στο περίπου» το 80% της κανονικής τους σύνταξης.
Υπάρχει, από το νόμο, και η δυνατότητα να κάνει ο ασφαλισμένος αίτηση και… χειρόγραφα. Έτσι όμως θα πάρει προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού που είχε το τελευταίο 12μηνο αλλά με ανώτατο πλαφόν προσωρινής σύνταξης τα 768 ευρώ.
Παράδειγμα: Με ηλεκτρονική αίτηση και μισθό 1.000, ο δικαιούχος θα πάρει 800 ευρώ.
Με μισθό 2.000 ευρώ και έντυπη αίτηση, η προσωρινή θα είναι το 50% και μέχρι 768 ευρώ, όχι 1.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο (κυρίως όσοι κάνουν αίτηση με ασφάλιση ΟΑΕΕ) να πάρουν προσωρινή 768 ευρώ αλλά η οριστική να βγει στα 650 ευρώ, οπότε θα επιστρέψουν 128 ευρώ για κάθε μήνα που είχαν την προσωρινή των 768 ευρώ όταν βγει η οριστική των 650 ευρώ.
Η προσωρινή, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είτε με ένα Ταμείο είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα πρέπει να βγαίνει σε δύο μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών και από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν πρόκειται για αναπηρική σύνταξη.
Συντάξεις γήρατος και αναπηρίας
Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος το ποσό της προσωρινής μειώνεται αντίστοιχα για κάθε μήνα που υπολείπεται της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.
Στην προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας οι ασφαλισμένοι δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης και τμήμα του ποσού αυτού αποτελεί την εθνική σύνταξη που είναι συνάρτηση της αναπηρίας τους.
Με αναπηρία 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό των 384 ευρώ
Με αναπηρία από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 ευρώ
Με αναπηρία από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 192 ευρώ.
Συντάξεις χηρείας
Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή είναι το 50% από το 50% της σύνταξης του θανόντος, αφού πρώτα επανυπολογιστεί. Δηλαδή αν ο θανών είχε 1.200 ευρώ σύνταξη πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγει στα 900 ευρώ, τότε η χήρα δικαιούται ως οριστική σύνταξη το 50%, δηλαδή 450 ευρώ, και ο ΕΦΚΑ θα της δώσει ως προσωρινή το μισό, δηλαδή 225 ευρώ.
Επειδή όμως μπήκε και εδώ πλαφόν, θα πάρει 360 με 384 ευρώ και όταν βγει η οριστική των 450 ευρώ θα της πιστωθεί η διαφορά.
με πληροφορίες απο έθνος, ελεύθερο τύπο

Δείτε επίσης

Οικονομία 5991357255121896710

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item