Επικοινωνία Τσίπρα, Κοτζιά με Ζόραν Ζάεφ. Αισιοδοξία για λύση στο θέμα του ονόματος

Κλίμα αισιοδοξίας επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση τόσο ως προς την επίλυση του Σκοπιανού, όσο και ως προς την επίτευξη συναίνεσης γι...

A+ A-

Κλίμα αισιοδοξίας επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση τόσο ως προς την επίλυση του Σκοπιανού, όσο και ως προς την επίτευξη συναίνεσης για το ζήτημα και ειδικότερα για τη στάση των ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα, λίγα 24ωρα μετά την ιδιωτική επίσκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνοδεύτηκε και από τηλεφωνικές επαφές του Ζόραν Ζάεφ με τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά, η κυβέρνηση δεν κρύβει την επιδίωξή της να περάσει το παιχνίδι στο γήπεδο της αντιπολίτευσης και δη της Ν.Δ., κατηγορώντας την για διγλωσσία με αφορμή το 1992. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στον βαθμό που υπάρχει πράγματι από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού (Real fm) που έδωσε τον τόνο για το κλίμα που επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του από τα Σκόπια ο κ. Ζάεφ εξάλλου –σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ– μίλησε για δημιουργία «φιλικής ατμόσφαιρας» και «αισιοδοξίας» που θα διαμορφώσουν «ευνοϊκό κλίμα για να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική μας ονομασία». Ενέταξε δε την επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα στο πλαίσιο δημιουργίας θετικού κλίματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια λύση είναι δυνατή, αλλά «απαιτεί και από την άλλη πλευρά να εκφράσει ετοιμότητα πέραν της αισιοδοξίας». Λίγα 24ωρα μετά τις επίμαχες τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου, αλλά και αφότου ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε ιδιωτικά τη Θεσσαλονίκη ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γιάννη Μπουτάρη, στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για «παράθυρο ευκαιρίας». Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και για τη στάση των ΑΝΕΛ επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διάσπασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για «υπεύθυνη στάση» του κ. Καμμένου, «δεδομένης», όπως σημείωσε, «της διαφορετικής πολιτικής και ιδεολογικής του καταγωγής» (ΕΡΤ1). Και αντί των επιφυλάξεων του κ. Καμμένου, επέμεινε στο ότι «είπε και κάτι άλλο, ότι εφόσον υπάρχει συνολική συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται ο ίδιος να σταθεί εμπόδιο στην επίλυση του ζητήματος». Και ενώ ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για προσπάθεια να δημιουργηθεί «η ευρύτερη δυνατή συναίνεση», ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης μίλησε για «μειοδοσία» όσων βουλευτών ταχθούν υπέρ ονομασίας της γειτονικής χώρας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Σημείωσε, ωστόσο, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς υπακοή στην πλειοψηφία, ότι «εμείς (οι ΑΝΕΛ) θα σεβαστούμε την αρχή της πλειοψηφίας, αν η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα» (ΣΚΑΪ).
Πάντως, εξίσου σαφής με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης, είναι η επιδίωξή της να μεταθέσει το πρόβλημα στην αντιπολίτευση, θυμίζοντας τις διαφορετικές γραμμές που υιοθετήθηκαν στους κόλπους της Ν.Δ. το 1992 μεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά. «Μια πολιτική δύναμη με αυτό το παρελθόν σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι περίεργο να κατηγορεί μια κυβέρνηση συνεργασίας για δήθεν διγλωσσία», αναφέρεται.
Και ενώ η Πειραιώς διαβλέποντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ρήγματα στη Ν.Δ. και στα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένει στην απαίτησή της να υπάρξει ενιαία κυβερνητική γραμμή ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά και προκειμένου να μετάσχει σε ένα ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο ΥΠΕΞ επέρριψε χθες ευθύνες στην αντιπολίτευση. «Δεν ζητάμε να μας το λύσουν τρίτοι εντός της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, αυτά είναι ανοησίες, γιατί το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που δεν μπόρεσε επί 25 χρόνια μαζί με τον άλλο εταίρο του στον δικομματισμό να το λύσει και που δεν δείχνει ικανό να δώσει έστω και μια στοιχειώδη απάντηση ως αντιπολίτευση, ασφαλώς και δεν μπορεί να το λύσει», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς (Real fm), υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και ότι η κυβέρνηση «έχει τον τρόπο της να συζητά και να λύνει τα θέματα».

Δείτε επίσης

Πολιτική 6961398378264315598

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item