Οργή των ΗΠΑ για το αλβανικό διαβατήριο που πήρε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου

Αναταραχή προκάλεσε στους Αμερικανούς η κίνηση του προέδρου της Αλβανίας,  Ιλίρ Μέτα , ο οποίος υπέγραψε την παραχώρηση αλβανικού διαβ...

A+ A-

Αναταραχή προκάλεσε στους Αμερικανούς η κίνηση του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος υπέγραψε την παραχώρηση αλβανικού διαβατηρίου στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στην Κροατία, μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Ο Χαραντινάι πήγε στα Τίρανα και παρέλαβε το αλβανικό διαβατήριο που του δίδει την ελευθερία της κίνησης στις χώρες Σένγκεν, ενώ για τις ΗΠΑ χρειάζεται και πάλι βίζα.
Οι Αμερικανοί δεν περίμεναν -σημειώνουν τα «Αλβανικά Νέα»- αυτήν την κίνηση του Αλβανού προέδρου.
Ο Ραμούς Χαραντινάι είναι εγγεγραμμένος πολίτης των Τιράνων, εδώ και δέκα χρόνια και είναι ο ιδιοκτήτης δύο διαμερισμάτων στην αλβανική πρωτεύουσα, τα οποία διαχειρίζεται συγγενής του.
Σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο με την παραμονή πενταετίας μπορεί να λάβει την αλβανική ιθαγένεια.
Αλβανικό διαβατήριο δεν χορηγήθηκε μόνο στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και σε άλλα γνωστά πρόσωπα του Κοσσυφοπεδίου (αναφέρονται ορισμένα ονόματα).
Αλλά η ανησυχία των Αμερικανών, αν όχι η οργή τους, αναμένεται να εκφρασθεί προς την κυβέρνηση των Τιράνων, σημειώνει το δημοσίευμα.
Δεν έχει διευκρινισθεί, ωστόσο, εάν στον Ραμούς Χαραντινάι του έχει χορηγηθεί διπλωματικό ή απλό διαβατήριο.
Το διπλωματικό εκδίδεται από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το απλό από την Κρατική Αστυνομία.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, ανακοίνωσε στις 11 Ιανουαρίου το αλβανικό του διαβατήριο.
Με ανάρτησή του στο Facebook παρουσίασε με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά τόσο το δικό του διαβατήριο όσο και της γυναίκας του, Ανίτα.
«Πέρυσι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, με ειδικό διάταγμα από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, μου απενεμήθη η αλβανική ιθαγένεια καθώς και στη γυναίκα μου Ανίτα.
»Ευχαριστώ το αλβανικό κράτος για την εξαιρετική τιμή που μου έκανε να γίνω πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας», έγραψε ο Χαραντινάι.
Σε αντίθεση με την περίπτωση αυτή, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου έχει επικριθεί έντονα για τον αποκλεισμό των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου (που έχουν διαβατήριο Κοσόβου) που δεν τους χορηγείται βίζα εδώ και δύο χρόνια από την ΕΕ, επειδή δεν έχει περάσει, ακόμη, από το Κοινοβούλιο την οριοθέτηση των συνόρων του «κράτους» [σημείωση: έχει διαφορές με τη συνοριογραμμή με το Μαυροβούνιο].

Δείτε επίσης

Κόσμος 5028935815974331366

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item