Η λίστα Λαγκάρντ κατέδωσε τον Παπασταύρου, πρώην συνεργάτη του Σαμαρά

Για απόπειρα απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος, διώκεται ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Στ...

A+ A-

Για απόπειρα απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος, διώκεται ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε την ποινική δίωξη και πλέον η δικογραφία έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή καθώς μετά την έρευνα που διενεργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ προέκυψε πως η υπεράκτια εταιρεία Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους του ανήκει. Ο ίδιος ενώπιων των αρχών το είχε αρνηθεί.

Η δίωξη στρέφεται, επίσης, σε βάρος του ελληνοισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα απάτης καθώς είχε επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό Παπασταύρου ότι η off shore ανήκει στον ίδιο.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ .

Ο ισχυρισμός Παπασταύρου- Μιωνη ότι η Stabri Limited ανήκει στον τελευταίο ( που δεν είναι φορολογικά υπόχρεος στην Ελλάδα) προβλήθηκε σύμφωνα με την δικαστική έρευνα προκειμένου να μην καταβληθεί ο φόρος που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και στους γονείς του οι οποίοι εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού. 

Ο κ. Παπασταύρου είχε υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός στην τράπεζα HSBC ανήκει στην εταιρεία Stabri Limited της οποία μόνος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας ενώ σύμφωνα με την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού η οποία κατατέθηκε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα από τον ίδιο τον Σάμπι Μιωνή ήταν αποταμιευτικός χωρίς να πραγματοποιείται καμία ανάληψη από τον κ. Παπασταύρου. 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Παπασταύρου όταν έκλεισε ο λογαριασμός τον Ιούνιο 2011 όλα τα χρήματα επιστράφηκαν στον επιχειρηματία. Ωστόσο τα στοιχεία που προέκυψαν από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής διέψευσαν τους δυο κατηγορουμένους.

Αν και το σκέλος της φοροδιαφυγής για το οποίο ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς αρχειοθετήθηκε καθώς κατέβαλε τελικως το φόρο ύψους 460.000 ευρώ , σκέλος αυτής της υπόθεσης παρέμεινε στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας η οποία και κατέληξε στην άσκηση των ποινικών διώξεων.

Δείτε επίσης

Πολιτική 566464796544118913

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item