Σε λευκό κλοιό η χώρα: Σε ποιες περιοχές χιονίζει. Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά της χώρας, με το σκηνικό να είναι προς το παρόν γιορτινό, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προ...

A+ A-

Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά της χώρας, με το σκηνικό να είναι προς το παρόν γιορτινό, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.  Οι νομοί Φθιώτιδας, Λάρισας και Αχαΐας έχουν πλέον άσπρες βουνοκορφές και σε πολλές περιπτώσεις, οι μαθητές άρχισαν λίγο πρόωρα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.Τα χιόνια όμως, σκέπασαν και την Πάρνηθα.
Θεσσαλία: Χιόνια στο κέντρο της Λάρισας
Χιονίζει σήμερα σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων. Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος έχει δοθεί εντολή σε μηχανήματα με αλάτι να βρίσκονται στη περιοχή της Μελούνας, στις περιοχές Καλλιπέυκη, Αμπελάκια αλλά και στη Ραψάνη και την Σπηλιά.
Επίσης, σε ετοιμότητα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη βρίσκονται και τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας εφόσον υπάρξει επιδείνωση του καιρού και ενταθεί η χιονόπτωση κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών. Υπενθυμίζεται πάντως πως από το πρωί χιονίζει και μέσα στη πόλη της Λάρισας με τις θερμοκρασίες να είναι αρκετά χαμηλές.
Απαραίτητες οι αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο της Αχαΐας
Χιονίζει από τα ξημερώματα σε πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσών, όπως και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
Πάντως, μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους. Επίσης, χιονόπτωση σημειώνεται και στην ορεινή Ναυπακτία, αλλά οι δρόμοι είναι ανοικτοί, ενώ τα μηχανήματα εργάζονται συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν τον πάγο από το δρόμο που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι.
Στα λευκά και η Φθιώτιδα
Χιονίζει από τα ξημερώματα στην κεντρική Ελλάδα, με τη Φθιώτιδα να έχει «φορέσει» τα λευκά.

Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας
Αποτέλεσμα της χιονόπτωσης ήταν να μην ανοίξουν τα σχολεία στην Αμφίκλεια, ενώ αντίθετα κανονικά πήγαν στις υποχρεώσεις τους οι μαθητές σε Ελάτεια και Κάτω Τιθορέα, όπου υπάρχει χιονόνερο.
Το χιόνι πάντως σε αυτή την πλευρά της Λοκρίδας αποτελεί απαραίτητο ντεκόρ των Χριστουγέννων και ξέρουν να το «εκμεταλλεύονται» για τις δραστηριότητές τους.
Χιόνια - Λοκρίδα
Έτσι τα μηχανήματα λειτουργούν συνεχώς διατηρώντας το οδικό δίκτυο ανοικτό μέχρι και το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Λίγα προβλήματα υπάρχουν μόνο στο εσωτερικό δίκτυο του Μπράλου όπου το χιόνι έφτασε τους 15 πόντους. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στο εθνικό δίκτυο με τις αλατιέρες και τα γκρέιντερ να έχουν πιάσει δουλειά από τη νύχτα.
Δήμος Δομοκού
Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στο Δήμο Δομοκού για τις περιοχές του Δομοκού και της Ομβριακής. Αντίθετα κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στο Νέο Μοναστήρι.
Μηχανήματα της Περιφέρειας ενεργούν και έχουν κρατήσει καθαρό το οδόστρωμα, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο εσωτερικό δίκτυο των πιο ορεινών χωριών. Εκεί έχουν φτάσει μηχανήματα του Δήμου και θα ενεργούν μέχρι την ύφεση των φαινομένων.
Η απότομη μεταβολή του καιρού πάντως ίσως στοιχίσει και τα επίσημα εγκαίνια του Ε65 που όπως έχουμε ξαναγράψει είναι έτοιμος να δοθεί το πρωί της Παρασκευής στην κυκλοφορία.
Δήμος Μακρακώμης
Ιδιαίτερα πυκνή είναι η χιονόπτωση στο Δήμο Μακρακώμης. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά ακόμη και το δημοτικό του Τυμφρηστού.
Οι εικόνες από τη σήραγγα «Παύλος Μπακογιάννης» είναι ενδεικτικές για τη χιονόπτωση που επικρατεί στο ορεινό κομμάτι του Δήμου.
Δήμος Στυλίδας
Είδαν χιονάκι στην Ανατολική Φθιώτιδα και ειδικά στις ορεινές περιοχές, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.
Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία σε όλον τον Δήμο. Τα μηχανήματα του Δήμου Στυλίδας είναι σε επιφυλακή να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.
Δήμος Λοκρών
Χιόνι στα ορεινά για το Δήμο Λοκρών που παραμένει σε επιφυλακή για το επόμενο τριήμερο σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της Πολιτικής Προστασίας.
Κανονικά λειτουργούν κι εδώ όλα τα σχολεία.
Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου
Ο χιονιάς έφτασε ακόμη και στις όμορφες παραλίες Μώλου - Καμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου χωρίς όμως να υπάρχει διάθεση να το στρώσει.
Αντίθετα στα ορεινά τα βουνά άσπρισαν χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.
Χιόνια - Αγ. Κωνσταντίνος
Νωρίτερα το πρωί τα μηχανήματα στην Εθνική οδό έπιασαν δουλειά στις σήραγγες του Αγίου Κωνσταντίνου όπου δόθηκε και η μεγαλύτερη προσοχή.
Κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής στο δίκτυο και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλον τον Δήμο.
Χιόνια και στην Πελοπόννησο – Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αλυσίδες
Χιονίζει από τα ξημερώματα σε πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσών, όπως και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
«Ντύθηκε» στα άσπρα η Πάρνηθα
Έφτασαν στα ορεινά της Αττικής τα πρώτα χιόνια. ΗΠάρνηθα από το πρωί έχει «ντυθεί» στα λευκά, ενώ στο καταφύγιο Μπάφι το έχει ήδη στρώσει.
Χιονιάς από σήμερα στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα – Κακοκαιρία έως την Κυριακή – Ήλιος με δόντια τα Χριστούγεννα
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα Πέμπτη, κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.
Σήμερα Πέμπτη, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Κύθηρα και την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια), ενώ βροχές κατά περιόδους ισχυρές είναι πιθανό να σημειωθούν στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα και την ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια).
Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο αρχικά από τα 600 μέτρα που σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές καθώς και στη Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο) κατά διαστήματα θα χιονίζει και στα ημιορεινά (500-600 μέτρα). Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη νότια Πελοπόννησο και τα Κύθηρα θα ενισχυθούν τη νύχτα στα 9 και πιθανόν στα 10 μποφόρ.
Παρασκευή
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν από το μεσημέρι στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη νύχτα στο ανατολικό αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά). Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.
Σάββατο
Το Σάββατο τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι. Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού από το βράδυ και από τα βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά. Καταιγίδες προβλέπονται στο Αιγαίο, θυελλώδεις βοριάδες και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας νέες ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα να υπάρξει αρχικά ένα γρήγορο «πέρασμα» κυρίως από τη βορειοδυτική Ελλάδα με χιονοπτώσεις ακόμη και αρκετά χαμηλά και εν συνεχεία θα δημιουργηθεί καιρός «βορείου ρεύματος», δηλαδή θα απασχοληθούν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και περιοχές του Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά στον καιρό των Χριστουγέννων, η πρώτη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κάνει λόγο για γενικά αίθριο καιρό. Τη Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου αναμένονται άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το πρωί στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα ανέβει κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά την ημέρα με παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί, κυρίως στα βόρεια.
Την Τρίτη (26/12) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.
Ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την εορταστική περίοδο
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας, σε όλη την χώρα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, έχει εκπονήσει η ΕΛΑΣ.
Τα μέτρα αποσκοπούν στην διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά και θα κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής της εξόδου και εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Επίσης, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, θα διατεθεί, σταδιακά, το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες υπηρεσίες, ενώ θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ «τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των “επικινδύνων” παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κλπ)».
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει, για ακόμη μία φορά, σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:
•Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
•Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
•Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
•Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
•Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
•Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
•Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κλπ).
•Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
•Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη


ΠΗΓΗ lamiareport.gronlarissa.grnafpaktianews.gr

Δείτε επίσης

Ελλάδα 120308545746538887

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item