Μετρά αντίστροφα η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μετά και τη συμφωνία κυβέρνησης -θεσμών που επισφραγίστη...

A+ A-

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μετά και τη συμφωνία κυβέρνησης -θεσμών που επισφραγίστηκε χθες Σάββατο.

Βάσει της συμφωνίας, έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει περάσει στον ανταγωνισμό το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, δηλαδή οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η εν λειτουργία μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, μαζί με τα ορυχεία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου θα υποβληθεί η δεσμευτική πρόταση της Ελλάδας για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα, η οποία ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως το «πράσινο φως» για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Παράλληλα, το Δεκέμβριο θα ξεκινήσει και το market test, το οποίο θα διαρκέσει έναν μήνα. Θα ακολουθήσει επικαιροποιημένη πρόταση της ελληνικής πλευράς, ανάλογα με τις παρατηρήσεις των επενδυτών.

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει κατ’ αρχάς να αναδειχθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από το market test, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα υπό την εποπτεία της Κομισιόν. Η συμμετοχή στο market test δεν κοστίζει, είναι μια απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος, το ζητούμενο είναι ποιος θα προχωρήσει παρακάτω.

Εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς θεωρούν ότι η επένδυση στον λιγνίτη δεν είναι συμφέρουσα, με δεδομένους τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απανθρακοποίηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Πάντως, ο κ. Σταθάκης προ ημερών, στο περιθώριο συνεδρίου, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για την επιτυχία του market test. Παράγοντες δε του υπουργείου αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, κυρίως κινεζικές, αμερικανικές και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Εάν όλα πάνε καλά στα τέλη Μαρτίου προβλέπεται να εκδοθεί απόφαση της Κομισιόν, η οποία θα καθιστά νομικά δεσμευτική την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Μάιο με Ιούνιο αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για το λιγνιτικό πακέτο της ΔΕΗ. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης των μονάδων από τη ΔΕΗ, θα ξεκινήσει το 2019 η απομείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), σε αναλογία με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνιτικό της δυναμικό.

Δείτε επίσης

Ελλάδα 3020856732588773419

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item