10 συμβουλές για πιο οικονομική οδήγηση

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση και να αυξήσετε τα χιλιόμετρα.. 1.Μην ξεπερνάτε τα 100 Ανάλογα με το αυτοκίνητο, η διαφορά κατανάλωσης ...

A+ A-

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση και να αυξήσετε τα χιλιόμετρα..

1.Μην ξεπερνάτε τα 100
Ανάλογα με το αυτοκίνητο, η διαφορά κατανάλωσης από τα 90 χλμ/ώρα στα 120 είναι από 15% έως και 25%. Μείνετε κάτω από τα 100 και φτάστε λίγα λεπτά αργότερα. 

2.Οδηγείτε έξυπνα
Δεν χρειάζεται να πατάτε γκάζι όταν μερικά μέτρα μπροστά σας το φανάρι είναι ακόμα κόκκινο. Δεν χρειάζεται να πλησιάζετε στο προπορευόμενο αυτοκίνητο όταν ξέρετε ότι θα πρέπει να «τσιμπήσετε» το φρένο για να μην το ακουμπήσετε. Η αδράνεια του οχήματός μας είναι αρκετή για να μας πάει εκατοντάδες μέτρα χωρίς «γκαζιές», γι’ αυτό προσπαθήστε να αφήνετε το αμάξι να ρολάρει όσο γίνεται περισσότερο.

Γενικά, τα απότομα ξεκινήματα, τα φρεναρίσματα την τελευταία στιγμή και, γενικά, η επιθετική και νευρική οδήγηση αυξάνουν την κατανάλωση έως και 35% – κι, επιπλέον, φθείρουν τα φρένα, τα λάστιχα και τα άλλα εξαρτήματα με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. 

3.Χρησιμοποιήστε το cruise control
Στον αυτοκινητόδρομο επιλέξτε μια σταθερή ταχύτητα, ανάλογα και με τις συνθήκες κίνησης και βάλτε τον «αυτόματο» περίπου στα 100 χλμ/ώρα. Οι αυξομειώσεις της ταχύτητας που, αναπόφευκτα, κάνουμε μόνοι μας ανεβάζουν την κατανάλωση ενώ η σταθερή ταχύτητα όχι. 

4.Αδειάστε το χώρο αποσκευών
Για κάθε 50 κιλά που προστίθενται στο βάρος του αυτοκινήτου η κατανάλωση αυξάνεται κατά 1-2% και για όσους έχουν κάνει το πορτ-μπαγκάζ αποθήκη το κόστος σε βάθος χρόνου είναι σημαντικό. 

5.Σωστή πίεση στα ελαστικά
Χαμηλή πίεση σημαίνει έως και 3% υψηλότερη κατανάλωση, αφού μεγαλώνουν οι αντιστάσεις του τροχού στην επαφή με το έδαφος. Ελέγχετε τις πιέσεις τουλάχιστον δύο φορές το μήνα και κρατήστε τες στις σωστές τιμές – αναγράφονται στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού.

6.Χρησιμοποιήστε υγραέριο ή ηλεκτροκίνηση
Μπορείτε να επενδύσετε στην τοποθέτηση κιτ υγραερίου με κόστος μερικές εκατοντάδες ευρώ και οικονομία -όπως διαφημίζεται- μέχρι και 50%. Τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα είναι εξαιρετική λύση -και δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας- αν κι έχουν αυξημένο κόστος αγοράς. Αλλά κι ένα καινούριο μικρομεσαίο αυτοκίνητο νέας τεχνολογίας (βενζίνης ή πετρελαίου) μπορεί να καίει έως και 50% λιγότερο από το παλιό σας σεντάν.

7.Οδηγήστε λιγότερο
Θα εκπλαγείτε μόλις ανακαλύψετε πόσα από τα μέρη που επισκέπτεστε συχνά βρίσκονται σε απόσταση δεκάλεπτου περπατήματος. Θα εκπλαγείτε ακόμα περισσότερο αν υπολογίσετε πόση απόσταση καλύπτετε σε 15 λεπτά με ένα ποδήλατο (έως και 5 χιλιόμετρα). Χρησιμοποιώντας περισσότερο τα πόδια μας δεν κάνουμε μόνο οικονομία στα καύσιμα, κάνουμε καλό και στην καρδιά μας, αφού ακόμα κι αυτή η χαμηλής έντασης άσκηση είναι πολύτιμη και σπάνια στην καθιστική ζωή που οι περισσότεροι ζούμε.

8.Σβήστε τη μηχανή στις ολιγόλεπτες στάσεις
Κάθε κινητήρας σε λειτουργία καίει περισσότερο καύσιμο από όσο όταν είναι σβηστός, και αυτό είναι ένα αξίωμα που συχνά ξεχνάμε. Επιπλέον, τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται «ζέσταμα» το πρωί. Ξεκινήστε κανονικά και χωρίς καθυστέρηση.

9.Ανοιχτά παράθυρα στην πόλη, κλειστά στην εθνική οδό
Εκτός από το κατακαλόκαιρο που η ζέστη είναι ανυπόφορη, την άνοιξη και το φθινόπωρο δεν χρειαζόμαστε κλιματισμό για να νιώσουμε άνετα με τη θερμοκρασία. Σβήστε λοιπόν το A/C όσο οδηγείτε στην πόλη (οικονομία έως και 21%) και ενεργοποιήστε το στον αυτοκινητόδρομο όπου τα ανοιχτά παράθυρα αυξάνουν -λόγω αντίστασης του αέρα- την κατανάλωση έως και 15%. 

10.Μην παραλείπετε τα σέρβις
Η σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου εγγυάται πως τα εξαρτήματά του λειτουργούν αποτελεσματικά. Παλιό φίλτρο αέρα, μη ευθυγραμμισμένοι τροχοί και χαμηλή στάθμη λαδιού στον κινητήρα όχι μόνο αυξάνουν την κατανάλωση -μέχρι και 13%- αλλά αυξάνουν και τους εκπεμπόμενους ρύπους με κίνδυνο να σας επιβληθεί πρόστιμο σε τυχόν έλεγχο καυσαερίων.

ΠΗΓΗ

Δείτε επίσης

Χρήσιμα 6930040322970378785

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item