Κεντροαριστερά: Άνοιξαν οι κάλπες. Στην τελική μονομαχία Γεννηματά - Ανδρουλάκη. Τα στρατόπεδα

Άνοιξαν στις 8 το πρωί οι κάλπες στα 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και στα 22 στο εξωτερικό για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρ...

A+ A-

Άνοιξαν στις 8 το πρωί οι κάλπες στα 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και στα 22 στο εξωτερικό για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου εκλογών για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.
Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι το φαβορί μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αλλά και το γεγονός ότι φαίνεται να έχει τη στήριξη που της παρέχουν σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς. Στην Φώφη Γεννηματά πιστώνεται ότι κατάφερε να κρατήσει τον χώρο σε μια δύσκολη περίοδο, να τον εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο αλλά και οι προσπάθειές της για την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς τα τελευταία δύο χρόνια.
Διαδικασία
Η διαδικασία αυτή τη φορά είναι πιο απλή, καθώς όσοι ψηφίσουν δεν θα συμπληρώσουν αίτηση, ούτε θα καταβάλουν τα 3 ευρώ. Αυτή τη φορά:
-Ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου
- Μπορεί κάποιος να ψηφίσει όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή
- Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος το Σάββατο κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, ανεξάρτητα από τον ποιον υποστηρίζουν, γιατί «μόνο έτσι η μοναδική λάμψη της προσέλευσης 210.000 συμπολιτών μας στις κάλπες την περασμένη Κυριακή θα διατηρηθεί ολοζώντανη».
Προσκλητήριο στους πολίτες που ψήφισαν για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, απευθύνουν για σήμερα, Κυριακή, ανήμερα του β’ γύρου των εκλογών, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, που αναμετρώνται στην κάλπη.
Η μαζική συμμετοχή πολιτών, εξάλλου, δίνει στο εγχείρημα και τον νικητή των εκλογών την απαραίτητη νομιμοποίηση να προχωρήσει στην επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά, χωρίς αμφισβητήσεις.
Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, που σημαδεύτηκε, πάντως, από την ανείπωτη τραγωδία στην Μάνδρα Αττικής και τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, οι δύο «φιναλίστ» εστίασαν στην ανάγκη ενότητας του χώρου την επόμενη μέρα, αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων συμμαχιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι Γιάννης Ραγκούσης και Απόστολος Πόντας, δύο εκ των υποψηφίων μέχρι πριν από μία εβδομάδα, έκαναν δημόσια δήλωση υπέρ της Φώφης Γεννηματά, ενώ στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη τάχθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Να μην πάρει δημόσια θέση αποφάσισε το Ποτάμι, πλην όμως, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που τάχθηκαν δημοσίως υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μεταξύ αυτών ήταν ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθώς και η Κίνηση του Παναγιώτη Βλάχου «Μπροστά», που στήριζε μέχρι πρότινος τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Αντιστοίχως, θέση απέφυγε να πάρει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δεδομένου ότι ανακοίνωσε ήδη τη δημιουργία ξεχωριστής τάσης στο εσωτερικό του νέου φορέα, αμέσως μετά τη συγκρότησή του.
Πολλά, όμως, από τα στελέχη και τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς που στήριξαν την υποψηφιότητά του στον προηγούμενο γύρο, τάσσονται τώρα στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά.
Δημόσια δήλωση υπέρ της έκανε ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος, ενώ το... μάτι φαίνεται να της έκλεισε, χωρίς, πάντως, να τοποθετηθεί ρητά επί της προτίμησής του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Δημόσια στήριξη στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσέφεραν ακόμα ο Γιάννης Τούντας και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ενώ τη θέση του διαχώρισε ο Νίκος Διακουλάκης.
Ρόλο εγγυητή της ενότητας διεκδίκησε για τον εαυτό του, ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας, που προέρχεται από τον χώρο, ο Γιώργος Παπανδρέου, με πολλούς παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη πάντως, να ερμηνεύουν την φράση του περί «θετικού ρόλου» που έπαιξε η Φώφη Γεννηματά στην ανασυγκρότηση της παράταξης, ως έμμεση στήριξη στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σύμφωνα όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, φαίνεται να λύθηκε η μεταξύ τους «παρεξήγηση», αφού σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε για διαστρέβλωση των όσων είχε πει στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έδειξε να το κατανοεί πλήρως.
Χθες, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των επιτελείων των δύο «μονομάχων», με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας εαυτόν στην διάθεση όλων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έστω και την τελευταία στιγμή το debate μεταξύ των δύο, που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και ακυρώθηκε εξαιτίας της κήρυξης εθνικού πένθους.
Η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε στη δημοσιότητα παλιότερες επιστολές, στις οποίες προέκυπτε ότι η πλευρά Ανδρουλάκη ήταν αυτή που δεν ήθελε την τηλεμαχία το Σάββατο.
Κύκλοι του ευρωβουλευτή απάντησαν, κάνοντας λόγο για προσβολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Νίκο Αλιβιζάτο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, «να διαψεύδονται και να διαστρεβλώνονται γεγονότα τα οποία αμφότεροι επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους».
Είχε προηγηθεί, εξάλλου, συνέντευξη του συνταγματολόγου στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Αυτοί στηρίζουν την Φώφη
Με 41,27% έχει την ανοικτή στήριξη όλων των κινήσεων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΔΗΜΑΡ, ΕΔΕΜ, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να δίνει επισήμως «γραμμή» φαίνεται να προτιμά τη Φώφη Γεννηματά όπως και η πλειοψηφία των μελών του ΚΙΔΗΣΟ
«Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου.
Επιπλέον, την κ. Γεννηματά στηρίζει και ο Γιάννης Ραγκούσης αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να μην δώσει «γραμμή» για τον δεύτερο γύρο, όμως καλοί γνώστες του χώρου σημειώνουν ότι η στάση του ευνοεί την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ποιοι στηρίζουν Ανδρουλάκη
Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε ένα σεβαστό ποσό στον πρώτο γύρο των εκλογών (24,73%) και φαντάζει ικανός να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της κ. Γεννηματά. Τον 38χρονο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν όλοι οι ευρωβουλευτές του χώρου (Καϊλή, Γραμματικάκης, Κύρκος), όπως και ο υποψήφιος στον πρώτο γύρο των εκλογών Γιάννης Μανιάτης.  Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον 38χρονο ευρωβουλευτή στηρίζουν ανοιχτά και οι Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνία) και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανία), αλλά και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει τη στήριξη ενός σημαντικού κομματιού του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του «βενιζελικού» μπλοκ

Δείτε επίσης

Πολιτική 4268407264932830178

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item