Δονάκιο χολέρας σε νεογνό στο νοσοκομείο Παίδων - Αγία Σοφία

Νέο περιστατικό χολέρας διερευνάται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχει μπει το νοσοκομείο...

A+ A-

Νέο περιστατικό χολέρας διερευνάται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχει μπει το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς εντοπίστηκε εντεροπαθογόνο δονάκιο σε νεογνό 13 ημερών που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, δείγμα κοπράνων του νεογνού έχει σταλεί για περαιτέρω έλεγχο, μετά τα πρώτα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ).
Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πως πρόκειται για εντεροπαθογόνο δονάκιο μη τοξικογόνο. Μόνον τα στελέχη του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως χολέρα και επιδημίες.
Οι υπόλοιποι ορότυποι του βακτηρίου, τοξινογόνοι ή μη, μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν προκαλούν επιδημίες.
Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση του περιστατικού με το βακτήριο της χολέρας λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό του δονακίου στο υπόγειο του «Έλενα Βενιζέλου» ευλόγως γεννά προβληματισμό.
Το real.gr επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων, Εμ. Παπασάββα, ο οποίος τόνισε ότι το δονάκιο – με βάση την ενημέρωση που είχε – δεν είναι εντεροπαθογόνο, άρα δεν υπάρχει φόβος για κρούσμα χολέρας ή επιδημία. Τόνισε ωστόσο ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα στο νοσοκομείο.

Δείτε επίσης

Ελλάδα 6170543670948895754

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item