"Μυρίζει" εμφύλιο στην Ισπανία. Στα άκρα οι αυτονομιστές της Καταλονίας. "Αύριο θα κηρύξουμε μονομερώς την ανεξαρτησία".

– Το δημοψήφισμα στην Καταλονία εξακολουθεί να διχάζει την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου – Επιμένει ο αυτονομιστής πρόεδρος και πρόε...

A+ A-

– Το δημοψήφισμα στην Καταλονία εξακολουθεί να διχάζει την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου
– Επιμένει ο αυτονομιστής πρόεδρος και πρόεδρος της Καταλονίας και προκαλεί… εγκεφαλικά!
– Απειλεί ότι αν δεν συμφωνήσει ο Ραχόι, θα κηρύξει… νταηλίκι την ανεξαρτησία!
– Οργή προκαλούν οι δηλώσεις στελέχους της κυβέρνησης που θυμήθηκε… την κακή τύχη προέδρου της Καταλονίας επί Φράνκο!
– Ο ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του, επίσης απειλεί! “Αν η Καταλονία δεν… συμμορφωθεί δεν αποκλείω τίποτα”!
– Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες κατά των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας με το κλίμα να μυρίζει… μπαρούτι
– Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις
Η Καταλονία ζει στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας. Ο αυτονομιστής πρόεδρος εξακολουθεί να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας αύριο, εάν η Μαδρίτη αρνηθεί μεσολάβηση. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Βαρκελόνης. Ζητούσαν τη ματαίωση των αυτονομιστικών του φιλοδοξιών… Κάπως έτσι τα… απόνερα από το δημοψήφισμα στην Καταλονία είναι πολλά και έχουν προκαλέσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη χώρα. Το οποίο ήρθε να ενισχύσει κι ένα στέλεχος της κυβέρνησης που έκανε μια δήλωση το λιγότερο ατυχή. Το περισσότερο απαράδεκτη.
Καταλονία: Θα κάνουμε του… κεφαλιού μας!
«Ανοίξαμε την πόρτα στη μεσολάβηση, είπαμε «ναι» σε όλες τις δυνατότητες μεσολάβησης που μας παρουσιάσθηκανΟι μέρες περνούν και εάν το ισπανικό κράτος δεν ανταποκριθεί, εμείς θα κάνουμε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε». Επιμένει, λοιπόν, ο Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξή του προς την καταλανική τηλεόραση που μεταδόθηκε χθες το βράδυ.
Από την απόφαση του καταλανού αυτονομιστή ηγέτη και τους συνεργάτες του εξαρτώνται… πολλά! Αρχικά, η τύχη του 16% του ισπανικού πληθυσμού που κατοικεί στην Καταλονία.Η οποία συμμετέχει στην ισπανική οικονομία με το 19% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο των παλινωδιών του τελευταίου διαστήματος, ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει και προηγουμένως απειλήσει ότι θα προχωρήσει μονομερώς! Αυτό, εάν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν δεχτεί να διαπραγματευτεί τη διεξαγωγή νόμιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Σενάριο που η Μαδρίτη αποκλείει σε κάθε περίπτωση.
«Κοίτα μην καταλήξεις όπως εκείνος που εκτελέστηκε»!
Αν κανείς περίμενε από την κυβέρνηση να ρίξει τους τόνους, θα πρέπει να… περιμένει. Κι αυτό διότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο! Ένας εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, έριξε… λάδι στη φωτιά!
click4more
«Αδειάζει» από εταιρείες η Καταλονία – Σκέψεις αποχώρησης και από την Abertis
Ο Πάμπλο Κασάντο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα μπορούσε να «καταλήξει» όπως ένας από τους προκατόχους του που είχε προβεί στην ανακήρυξη του Κράτους της Καταλονίας. Ο οποίος συνελήφθη το 1934 και κατόπιν τον εκτέλεσαν πυροβολώντας τον το 1940 υπό τον Φράνκο!
«Η ιστορία, δεν πρέπει να την επαναλαμβάνουμε. Ελπίζουμε ότι αύριο δεν θα υπάρξει καμία ανακήρυξη. Διότι εκείνος που θα ανακήρυττε (σ.σ. ένα ανεξάρτητο Κράτος) θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος που το έκανε πριν από 83 χρόνια». Αυτό είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Την 6η Οκτωβρίου του 1934 ο πρόεδρος της Καταλονίας Λιουίς Κομπάνις προέβη στην ανακήρυξη του «Καταλανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».
Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών. Του χορηγήθηκε αμνηστία τον Φεβρουάριο του 1936 μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου. Ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα προέδρου της Καταλονίας έως τα τέλη του εμφυλίου, το 1939.
Κατόπιν κατέφυγε στη Γαλλία για να συλληφθεί από τη Γκεστάπο το 1940 προτού τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν στη Βαρκελώνη στρατιώτες του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.
Δεν είχε το θάρρος της γνώμης του
Μια δημοσιογράφος ρώτησε τον Κασάντο εάν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λιουίς Κομπάνις.
Χαμογελώντας, ο Κασάντο απάντησε, αναφέροντας τους Καταλανούς αυτονομιστές:
«Αυτό που τους φαίνεται ως μια επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε μια απάντηση. Και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος. Πήρα το θάρρος να κάνω μια αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου (σ.σ την ανακήρυξη από τον Κομπάνις το 1934) την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».
Οι δηλώσεις του Κασάντο πυροδότησε αμέσως αντιδράσεις στην Καταλονία. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο την ανέδειξε ως τη δήλωση της ημέρας. Όπως ήταν λογικό, υπήρξε ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στο Twitter.
Αρκετά! Θέλουμε… seny!
Οι αυτονομιστικές κορώνες αυξάνονται εδώ και πολλά χρόνια. Και διχάζουν την Ισπανία και την ίδια την Καταλονία. «Prou! Recuperem el seny» (Αρκετά! Ας ξαναβρούμε τη νηφαλιότητα). Αυτό φώναζαν χθες οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ανεξαρτησίας που πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελόνης. Αναφερόμενοι σε μία αξία της καταλανικής κουλτούρας το seny που συμπυκνώνει την ηθική, την γνώση, την ακεραιότητα και τη σύνεση.
Καταλονία
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την μεγαλειώδη συγκέντρωση


Καταλονία

Καταλονία

Καταλονία
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή σε αυτήν τη διαδήλωση της «σιωπηλής πλειοψηφίας» έφθασε το ένα εκατομμύριο. Οι δημοτικές αρχές έκαναν λόγο για 350.000 ανθρώπους: Καταλανοί και Ισπανοί που ήρθαν από άλλες περιοχές πορεύθηκαν χθες στο κέντρο της Βαρκελόνης για να υπερασπισθούν την ενότητα της Ισπανίας έπειτα από μία συναισθηματικά φορτισμένη εβδομάδα.
δημοψήφισμα στην Καταλονία


Ο αναπληρωτής γραμματέας του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Χαβιέρ Μαρότο, χαιρέτισε σήμερα το ξύπνημα αυτό της «σιωπηλής πλειοψηφίας». Κάνοντας λόγο για μία καμπή στην κρίση.

δημοψήφισμα

«Δεν είναι δυνατή η επιβολή αυτής της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας σε επτά εκατομμύρια Καταλανούς». Αυτό παραδέχεται απερίφραστα στο σημερινό κύριο άρθρο της η καταλανική «La Vanguardia».

Θα τραβήξει την… πρίζα η Καταλονία; Ανησυχία στις επιχειρήσεις
Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας, αν υπάρξει τελικά, θα γίνει από τον Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου.
Αυτό θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος στο οποίο δεν έλαβαν μέρος οι αντίπαλοι της απόσχισης. Και στο οποίο το 90% των ψηφοφόρων που αντιστοιχούν στο 43% του εκλογικού σώματος, εκφράσθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η προοπτική αυτή, είναι όλο και πιο αμφίβολη σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές. Και φυσικά μοιάζει να ανησυχεί πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους και οι δύο μεγάλες τράπεζες CaixaBank και Sabadell. Οι οποίες ανακοίνωσαν ήδη από την Πέμπτη τη μεταφορά της έδρας τους εκτός της Καταλονίας.
Οι επιχειρηματικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να ενισχύουν την πίεση επί της αποσχιστικής καταλανικής ηγεσίας. Όλα αυτά, τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρείες ετοιμάζουν τις… βαλίτσες τους. Ανάμεσά τους ο όμιλος των αυτοκινητοδρόμων Abertis που συγκαλεί σήμερα το διοικητικό του συμβούλιο.
Οι επιχειρήσεις με έδρα την Καταλονία «είναι εξαιρετικά ανήσυχες». Αυτό δήλωσε χθες στην εφημερίδα ABC ο πρόεδρος της ισπανικής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων (CEOE), Χουάν Ροσέλ. Της μεγαλύτερης, δηλαδή, εργοδοτικής ένωσης της Ισπανίας,
Η κατάρρευση της Καταλονίας
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε επίσης: «Την απόσυρση το συντομότερο δυνατόν της απειλής της κήρυξης ανεξαρτησίας».
«Και σε αντίθετη περίπτωση; Δεν αποκλείω τίποτε», απάντησε στον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε για την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει την αναίρεση του καθεστώτος αυτονομίας μίας περιοχής.
δημοψήφισμα στην Καταλονία
«Φοβόμαστε, βλέπουμε ότι αυτό θα είναι η κατάρρευση για την Καταλονία και την Ισπανία», έλεγε χθες η 51χρονη Μερθέντες Σανθ Κορτίνας. Η οποία κατέβηκε στο κέντρο της Βαρκελόνης για να διαδηλώσει κατά της ανεξαρτησίας μαζί με ολόκληρη την οικογένειά της.
«Μην ωθείτε τη χώρα στον γκρεμό», προειδοποίησε ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Χοσέπ Μπορέλ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ομιλία με την οποία έκλεισε τη μεγάλη διαδήλωση της Βαρκελόνης.
Έκκληση στον Πουτζντεμόν: «Σταμάτα τα όλα»!
Την ίδια ώρα, έκκληση απηύθυνε ο Πέδρο Σάντσεθ, στον Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας ζήτησε από τον αυτονομιστή καταλανό ηγέτη: «Να σταματήσει τα πάντα και να ματαιώσει την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας που προγραμμάτιζε για αύριο»!
«Ελπίζω, εάν μας βλέπει, εάν μας ακούει, να σταματήσει τα πάντα, να μην προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας». Αυτό είπε ανακοινώνοντας την απόφαση του «να υπερασπισθεί την απάντηση του Κράτους». Η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναίρεση του καθεστώτος τοπικής αυτονομίας της Καταλονίας σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας της αποσχιστικής ηγεσίας της Βαρκελόνης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Δείτε επίσης

Κόσμος 1945985860243703294

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item