Καταλονία: Ο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγμα...

A+ A-

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Επειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας--τη Γερουσία--όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι η Μαδρίτη δεν αναστέλλει το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλoνίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν.

Ζητάμε να μην φύγουν άλλες επιχειρήσεις και καταθέσεις από την Καταλoνία. Θα επαναφέρουμε την ομαλότητα, υπογράμμισε ο κ. Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε εξάλλου ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλoνίας είναι "ανησυχητικά" και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα θα έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos, πλην των Podemos.

Δείτε επίσης

Κόσμος 1154734551007281564

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item