Αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο - Περιουσίες έγιναν στάχτη

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο, ενώ δυνάμεις του στρατού, με βαριά οχήματα βρίσκονται στο νησί. ...

A+ A-

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο, ενώ δυνάμεις του στρατού, με βαριά οχήματα βρίσκονται στο νησί.
Τρία μέτωπα έχουν αναζωπυρωθεί, στις περιοχές κοντά στο χωριό Μαριές, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου η φωτιά καίει κοντά σε ένα μοναστήρι αλλά και στην περιοχή Ναυάγιο, την πιο γνωστή ίσως περιοχή της Ζακύνθου παγκοσμίως.
Οι άνεμοι στο νησί έχουν κάπως κοπάσει «βοηθώντας» το τεράστιο έργο της Πυροσβεστικής ενώ οι Πυροσβέστες εκφράζουν την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα μέτωπα φωτιάς γιατί αυτό θα τους ανάγκαζε σε διασπορά δυνάμεων και εξοπλισμού, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των μετώπων που καίνε ήδη.
Καλύτερη είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Ζακύνθου, καθώς μετά από ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες, οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας εκφράζουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να περιορίσουν και να οριοθετήσουν το μέτωπο, με την κατάσταση να κρίνεται ως «αρκετά καλύτερη» σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.
Στο νησί έχουν αφιχθεί πρόσθετες πυροσβεστικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Στο σημείο βρίσκονται και οχήματα του ελληνικού στρατού, τα οποία προσπαθούν να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνης.
Από το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα έχουν αρχίσει τις ρίψεις νερού, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.
Ο δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», εξέφρασε την πεποίθηση πως εντός της ημέρας, η πυροσβεστική θα έχει καταφέρει να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.
«Η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη. Είμαστε όμως καλύτερα από χθες το βράδυ. Δεν κινδυνεύει κανένα χωριό» είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος.
Περισσότερες από 76 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει φέτος στο νησί και πάνω από 15.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νιοτόπουλος.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο χωριό Αναφωνήτρια και άμεσα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας κατοικίες και προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά.
Στην κατάσβεση συμμετέχουν 37 οχήματα, 76 πυροσβέστες, 12 άτομα πεζοπόρο, ενώ ρίψεις από αέρος κάνουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Δείτε επίσης

Ελλάδα 6064920856417486777

Follow Us

Hot in week

Comments

Connect Us

item